Leesbevordering

Onze mediatheek heeft in 2014 de Prijs voor de Beste Leesomgeving gewonnen! De Prijs voor de Beste Leesomgeving is onderdeel van het landelijke leesbevorderingsproject De Jonge Jury

Op het Augustinus wordt veel aandacht besteed aan lezen. Lezen is goed voor het vergroten van de woordenschat en dat draagt weer bij tot betere schoolprestaties. We hebben een uitgebreide mediatheek en verschillende leesbevorderingsprogramma’s.

Mediatheek

In onze ruime mediatheek hebben we een groot aanbod van boeken en een gezellige leeshoek. Onze mediathecaris weet precies welk boek bij welk kind past. Via Aura Library kunnen online boeken opgezocht, besteld en/of verlengd worden. Verder is de mediatheek dé plek voor leerlingen om zelfstandig te leren. Ze kunnen hier gebruik maken van computers met internet.

Met een boekje in een hoekje

Elke brugklasleerling moet altijd een leesboek bij zich hebben om tijdens “verloren” momenten (na een proefwerk, aan het einde van een les, tijdens een tussenuur) te kunnen lezen. De leerlingen moeten lezen wat ze leuk vinden: jeugdliteratuur, sprookjes, korte verhalen of informatieve boeken. Strips en tijdschriften horen hier niet bij. Als een leerling geen boek bij zich heeft biedt de zgn. leestas uitkomst. Dit is een boekentas vol met leuke boeken die op een centrale plek in de school staat waar elke docent gemakkelijk bij kan. Leerlingen op onze school zijn meer gaan lezen, vinden het steeds leuker en normaler. De hele klas leest, dus je leest gewoon mee. Verder helpt het bij de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Met de lange schooldagen, elk uur een ander vak en een andere docent is het heerlijk om even bij te komen met een boek.

 Jonge Jury en De Weddenschap

In een aantal tweede klassen doen we mee aan de Jonge Jury. Leerlingen lezen een boek van de zogenaamde ‘tiplijst’. Ze maken daar een opdracht over en uiteindelijk stemmen ze op het boek van hun keuze. Havo 4 doet mee met Nederland Leest en havo 4 en 5 krijgen de boekencaroussel. In vmbo 3 doen de klassen mee aan De Weddenschap. In 2014 zijn we voor de start van De Weddenschap uitgenodigd om als vip’s naar Science Center Nemo in Amsterdam te komen voor een ontmoeting met bekende schrijvers, verhalenvertellers, rappers, striptekenaars, poëzie en film.

Je bent succesvol ingelogd in het afgeschermde gedeelte.