Programma vmbo-tl

Onze vmbo-tl (middelbaar algemeen voortgezet onderwijs) leidt op tot een vmbo-tl diploma waarmee je naar het hoogste niveau van het MBO kunt. Wij bieden gedegen onderwijs in een veilig leerklimaat met duidelijke regels en veel structuur. Ons hoge slagingspercentage en de goede resultaten van de vmbo-tl leerlingen heeft tot gevolg dat  steeds meer leerlingen doorstromen naar de havo bij ons in hetzelfde gebouw.

Wij bieden naast de reguliere vakken ondersteuningslessen aan.  De lessen aan de vmbo-tl worden gegeven door docenten die niet alleen liefde hebben voor het vak, maar vooral pedagogisch en didactisch zeer onderlegd zijn.

Keuzevakken en sectoren

Tot en met de derde klas biedt de vmbo-tl een vaste lessentabel.  Aan het eind van het derde leerjaar maken de leerlingen  een sectorkeuze en kiezen dan examenvakken die deel uit gaan maken van één van de onderstaande vier sectoren:

  • techniek
  • zorg en welzijn
  • economie
  • landbouw

De mentor en decaan begeleiden de leerling in de keuze van de sector en de keuze van de vervolgopleiding. De sectorkeuze maakt de leerling op basis  van een beroepskeuzetest, adviezen van de docenten en meeloopdagen in de verschillende sectoren. Dit is een belangrijk onderdeel van de loopbaanoriëntatie en de begeleiding die in leerjaar 3 en 4 worden aangeboden.

 

Activiteiten vmbo-tl

Naast de reguliere lessen krijgen de leerlingen veel afwisseling in de vorm van educatieve projecten  en buitenschoolse activiteiten. Zo organiseren we een workshopmiddag over de risico’s van alcohol en drugs (georganiseerd door VNN) en krijgen de leerlingen een speciale voorlichtingsactiviteit van de NS.

Daarnaast zijn er ook tal van leuke andere inspirerende activiteiten. Zo bezoeken de leerlingen  toneelvoorstellingen en doen ze mee aan de schrijfwedstrijd “Er was eens…’’. In het schooljaar 2015-2016 hebben we die wedstrijd zelfs gewonnen!

Ook doen we elk jaar mee aan het leesproject “De Weddenschap” en “Stap op de Rode Loper”, de aftrap van het leesseizoen. Leerlingen ontmoeten bekende jeugdboekenschrijvers en volgen allerlei workshops op het gebied van fictie, poëzie en  toneel. Ook doen we elk jaar mee aan de spannende Debat-battle van GasTerra, een debattoernooi, waarbij we tot nu toe  elk jaar met de beker thuis zijn gekomen. Onze leerlingen worden zo op een speelse manier gestimuleerd om  hun communicatieve  vaardigheden te verbeteren, wat uiteindelijk weer leidt tot onze goede eindexamenresultaten!

Voor de beroepenoriëntatie doen we elk jaar mee aan de vmbo-carrousel (het bezoeken van bedrijven in de regio).

Alle leerlingen van vmbo-tl 4 gaan op een excursie naar het buitenland.  Afgelopen jaren zijn we naar zowel Londen als naar Parijs geweest. Voor veel leerlingen zijn dit de hoogtepunten van hun schoolloopbaan op het Augustinus.

Je bent succesvol ingelogd in het afgeschermde gedeelte.