Foto: Wil Groenhuijsen
10 mei 2022

Nationale Onderwijsprijs

Afgelopen maandag 9 mei was een spannende dag voor het  Augustinus.

In Amersfoort was de prijsuitreiking van de Nationale Onderwijsprijs. Elf basisscholen en twaalf middelbare scholen streden om deze belangrijke prijs. Al deze scholen waren genomineerd omdat zij de provinciale rondes hadden gewonnen. Ook het Augustinus kreeg, op vrijdag 4 maart, door gedeputeerde Tjeerd van Dekken de provinciale prijs uitgereikt.

Het Augustinus deed mee met het project rond dak- en thuislozen dat in het schooljaar 2020-2021 in atheneum 5 georganiseerd is door de sectie Nederlands. Het doel van het project was de leerlingen bewust te maken van het feit dat in onze maatschappij veel mensen leven die het slechter hebben dan anderen.

We zijn begonnen met een nulmeting en het lezen van het boek “Donkerder” van Ritzo ten Cate. Verder hebben de leerlingen workshops poëzie en journalistiek gevolgd en vragen bedacht  voor een ander onderdeel van het project: ACT Augustinus College Tour!. Leerlingen gingen in gesprek met een wethouder, een vrijwilliger van de daklozenopvang, een redacteur van de straatkrant en natuurlijk een ‘echte dakloze’. Door de leerlingen geschreven gedichten en verhalen werden gepubliceerd in “De Riepe”.

Afgelopen maandagmiddag kregen alle genomineerde scholen de kans om zich te presenteren en werden de prijzen uitgereikt voor de twee beste projecten: een prijs voor het basisonderwijs en een voor het voortgezet onderwijs. De prijzen werden uitgereikt door de minister van onderwijs Dennis Wiersma, de prijs voor het basisonderwijs ging naar Limburg. En toen werd het heel spannend.

De minister wist deze spanning nog behoorlijk op te bouwen door eerst uitgebreid te gaan citeren uit het juryrapport.  “Dit project probeert een directe verbinding te leggen tussen school en omgeving, tussen de leersituatie in de klas en de “echte werkelijkheid”- die uiteraard net zo leerzaam is. Dit project is origineel, creatief, bewonderenswaardig, uniek en spannend”.

Uiteindelijk kwam het verlossende woord. “De winnaar van de Nationale Onderwijsprijs voor het voortgezet onderwijs is dit jaar……..AUGUSTINUS”!. Met een cheque van 7000 euro en een bronzen beeld van 40 kilo gingen wij even later moe maar voldaan naar huis.

Je bent succesvol ingelogd in het afgeschermde gedeelte.