Gezonde school

De gezonde school

CSG Augustinus heeft een gezonde schoolkantine en volgt hierbij de richtlijnen van het Voedingscentrum. De school schenkt hiermee aandacht aan de gezondheid in het algemeen en specifiek aan voeding. Ook wil de school hiermee een signaal afgeven aan leerlingen en ouders.

School is een omgeving waar geleerd wordt en juist om deze reden willen wij ook op het gebied van gezonde(re) voeding onze leerlingen bewust maken van hoe belangrijk hun gezondheid is. Wanneer je gezond bent, heb je misschien wel 100 wensen. Maar zodra je ziek bent, heb je er maar één en dat is beter worden.

Middels een gezonder aanbod in de schoolkantine, een stuk educatie, sportlessen en gezondheid bevorderende projecten proberen we te werken aan een (sport)stimulerende en gezonde school. Ieder kind heeft namelijk recht op een gezonde toekomst. Om het doel, de bevordering van gezondheidsbeleving te kunnen laten slagen, werken we samen met de GGD, Het Voedingscentrum, het personeel en de leerlingen zelf. Ook hebben we de steun van ouders nodig om achter ons beleid te staan en het goede voor de leerlingen te kiezen.

 

Voorzieningen

Elk jaar wordt het aangeboden assortiment wat verkocht wordt minstens één keer gecheckt. Hiervoor wordt de Kantinescan van het Voedingscentrum gebruikt. Als nieuwe producten worden toegevoegd, wordt eerst gekeken of deze producten voldoen aan de criteria van het Voedingscentrum. Het assortiment van de kantine wordt samengesteld op basis van een gezonde schoolkantine volgens de richtlijnen ‘Gezondere Kantines.’ De belangrijkste pijlers hiervan zijn:

  • De kantine biedt per aangeboden productgroep minimaal een betere keuze aan. 
  • De kantine legt op opvallende plekken alleen betere keuzes. 
  • In de school wordt geen reclame gemaakt voor ongezonde producten. 
  • In de kantine hangen posters over de gezonde kantine en wat er aangeboden wordt.

Evaluatie 

De school krijgt advies op maat van het Voedingscentrum en is bereid om met andere partijen samen te werken. Projecten worden ieder jaar geëvalueerd waardoor verbeterpunten het volgende schoolseizoen meegenomen kunnen worden.

Automaten

In de automaten wordt het assortiment aangeboden volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Educatie

Elk jaar worden er in de brugklas en in de tweede klas talenstroomlessen voeding en koken aangeboden. Leerlingen maken gerechten, maar leren ook van alles over ingrediënten en de verschillende manier van voedselbereiding. Ook in de biologielessen en in de bovenbouw tijdens de lessen NLT wordt aandacht besteed aan een gezond voedingspatroon.

Je bent succesvol ingelogd in het afgeschermde gedeelte.