8 mei 2022

CanSat

Leerlingen van het CSG Augustinus, uit VWO5: Esther, Derk Jan, Nynke, Meike en Vincent, hebben, met hun team Aether 22, op 24 april, de eerste prijs gewonnen van de Nederlandse CanSat competitie. Cansat is een uitdagende wedstrijd waarbij het team een satelliet moet maken ter grootte van een frisdrankblikje. Deze wordt met een raket een kilometer de lucht in geschoten en moet daarna data kunnen versturen naar een computer op de grond. Hiernaast moet de satelliet na de lancering ook nog een missie uit kunnen voeren. Deze missie staat in het teken van ruimtevaart.

Team Aether bedacht een CanSat die het aardoppervlak van een nieuwe, niet ontdekte planeet kan verkennen. Hun CanSat neemt drie nog kleinere satellieten met zich mee. Die worden na de val uit een raket losgelaten en kunnen alle drie communiceren met de ‘moeder-satelliet’.

Het team van onze school heeft echt een fantastisch resultaat bereikt tot nu toe. Op de lanceerdag, op 18 maart, bleek hun missie geslaagd. Voorafgaand aan de prijsuitreiking schreven de finalisten een rapport en maakten ze een video over hun ideeën en hoe ze die tijdens het het project hebben uitgevoerd. Ze kregen van de juryleden (afkomstig van TU Delft, ministerie van Defensie, Netherlands Space Office, NEMO Science Museum) de complimenten dat ze eigenlijk op alle terreinen goed scoorden: innovatief, goede pitch, goed leesbaar verslag en een goede samenwerking.

En nu verder:
Van 20-25 juni gaat het team naar Bologna in Italië. Hier gaan ze het ‘dunnetjes’ over doen maar nu tegen 24 Europese landen. De ESA gaat de lancering verzorgen. Het zal een spannende week worden met veel indrukken, contacten en plezier!

Met andere woorden: gewoon iets om trots op te zijn en we zijn zeer benieuwd wat de uitslag gaat worden natuurlijk!

Heel veel succes team Aether 22!

Je bent succesvol ingelogd in het afgeschermde gedeelte.